Főoldal Városok, látnivalók Velencei karnevál 2018

Velencei karnevál 2018

9985
Megosztom:
Velencei karnevál 2018 ban

Mindenki hallott már az Olaszország egyik legszebb városáról elnevezett karneválról, hiszen az óriási hagyománnyal rendelkező több napos rendezvény egyike a legnevezetesebb európai eseményeknek. A Velencei karnevál 2018-ban is megrendezésre kerül.

A farsangi időszak már évszázadok óta nagyon fontos a dél-európai nemzeteknek. Minden ország megtartotta a maga mulatságait a tél elűzésére, a tavasz köszöntésére. Mint nálunk a busójárást, a velencei karnevált is a beöltözés, a maszkok, a tűz és a szimbolikus cselekmény jellemzik. Ez persze nem véletlen, hiszen maga az időszak is nagyon szimbolikus. Az átmenet a télből a tavaszba, a megtisztulás, az újrakezdés, a hideg és a gonosz szellemek elűzése megkívánják a nagy felhajtást.

A velencei karnevál időpontja 2018-ban

A velencei karnevál 2018-ban is hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, a főünnepséget pedig húshagyó csütörtökön tartják. Az egész város felbolydul ilyenkor, a szebbnél szebb és világhírű velencei maszkok felkerülnek az emberek fejére, léggömbök, táncosok lepik el a Szent Márk teret, ami a mulatság központjául szolgál.

A karnevál az évszázadok során természetesen átalakult, de a főbb jellemvonásokat igyekezett – még ha kissé módosulva is – megtartani. A Karnevál Hercege az ünnepség egyik fő alakja, akinek az egész időszak a dőzsölésről szól, eszik, iszik, féktelenül szórakozik, majd a karnevál utolsó, búcsúztató napján, húshagyókedden őt is elbúcsúztatják, elvesznek tőle mindent, és “máglyára vetik”. A helyette elégő szalmabábut megsiratják, búcsút vesznek minden rossztól, köztük a saját, emberi rossz tulajdonságaiktól, tetteiktől is.

Régebben a program része volt, hogy egy, a Dózse-palota és a Campanile (a bazilika egyik harangtornya) között kifeszített vékony kötélen egy kötéltáncos libbent végig, mára ezt már sajnos nem láthatjuk, helyette jelképesen ugyanezen a vonalon, egy drótkötélen eresztenek végig egy agyaggalambot, majd konfetti és színes szalagáradat hullik az ünneplő tömegre.

2018-ban január 27-én kezdődik majd a velencei karnevál, és egészen február 13-ig tart. Aki egy kis tél végi kikapcsolódásra vágyik, mindenképpen látogasson el Velencébe, nem fogja megbánni!

Velencei karnevál 2018 repülővel

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert a 2018-as velencei karneválra fapados légitársasággal is eljuthatunk. A Ryanair közvetlen járata Budapestről indul és a Velencéhez közeli Trevisó repülőterén száll le heti 3 alkalommal. A bejutás egyszerű, akár busszal, akár vonattal is beutazhatunk Velence belvárosába kb. 1-1,5 óra alatt. Könnyű tehát 2018-ban eljutni a velencei karneválra repülővel, igazán sok lehetőség van a választásra a karnevál két és fél hete alatt.

Hasznos cikkek: