Főoldal Balaton Őrtorony kilátó Tihanyban

Őrtorony kilátó Tihanyban

8789
Őrtorony kilátó

2016-ban épült a tihanyi Őrtorony kilátó, amely gyorsan a turisták és a nyaralók kedvence lett. Ennek több oka is van, egyrészt ebből a kilátóból van talán a legszebb körpanoráma a Balatonra és annak környékére, másrészt könnyen megközelíthető, harmadrészt pedig a tó egyik legnépszerűbb települése mellett található.

Tihany Őrtorony kilátó megközelítése

A tihanyi kilátó megközelítése autóval nem lehetséges, illetve a legközelebbi parkolótól kb. 1,5 km-es túra után érhetjük el. Ez a parkoló közvetlenül a 71-es út tihanyi leágazása mellett található és ingyenes. A lenti térképen pontosan meg is jelöltük a helyét, továbbá a többi tihanyi parkolási lehetőséget is. Az itteni parkolóban hatalmas tájékoztató tábla is segít a megfelelő túraútvonal kiválasztásában, a környék látnivalóinak feltérképezésében.

Az Őrtorony kilátó ingyenes parkolója

Ha itt már nem lenne hely, akkor kicsit pár száz métert továbbhaladva a sajkodi leágazásnál is lehet parkolni az út mellett, bár ez már kevésbé kényelmes, mivel nincsenek parkolók kialakítva.

A másik kedvelt kiindulópont a Belső tó melletti parkoló, ahonnan kb. 3,5 km séta után érhetjük el az Apáti-hegy tetejét.

Tihanyi kilátó túraútvonalak

Először a rövidebbik túraútvonal bemutatásával kezdjük. A túra során végig a kilátót jelképező turistajelzést kell követni.

Turistajel a kilátó felé
Az alsó turistajelet kell követni.

A parkolóból indulva átvágunk egy tisztáson, majd a 13. században épült Apáti templomnál bevetjük magunkat a fák közé. Nyáron ez az egyik kedvenc szakaszom, mert a napsütötte tisztás után frissítő a jó pár fokkal hűvösebb levegőben, az árnyékot adó fák között sétálni. Illetve mászni, ugyanis itt meredekebb az útvonal, de csak 150-200 méterről van szó, és közben a főútról beszűrődő kocsizaj egyre elhalványul, és egyre erősebbé válik a természet hangja.

Az Apáti templom épülete
Apáti templom épülete

Az első meredekebb szakasz után is folytatódik az emelkedés, de már jóval lankásabb részek következnek felváltva az erdőben és egy-egy tisztáson. Ezekről gyönyörú kilátás nyílik elsősorban a félszigetre, úgyhogy érdemes is megállni körülnézni és közben szusszanni egyet. 30-40 perc séta után érjük el az utolsó szakaszt, amely 120 méter hosszú és meredekebb rész, a végén pedig már az Őrtorony kilátó látványa tárul elénk. Tábla is jelzi az irányt, de sajnos pont az Őrtorony kilátó felirata alig látható.

Irányjelző a kilátó felé.
Irányjelző a kilátó felé.

Tihany kilátó a csúcson

Ha a hosszabbik túraútvonalat választjuk, és a Belső-tó felől indulunk, amely közelebb van a többi tihanyi látnivalóhoz, akkor 1-1,5 órás gyaloglás vár ránk, de többnyire más környezetben, mint az első lehetőségnél. Innen egyébként biciklivel is próbálkozhatunk, mert széles földút vezet majdnem végig.

Biciklivel a hegyre

Ennek az útnak a jelentős része szinte teljesen sík terepen vagy enyhe emelkedőn halad. Csak az utolsó 500 méteren kezd el meredeken emelkedni felfelé. Ebben az esetben is a kilátót jelképező turistajelzést kövessük túránk során.

Az autó hátrahagyása után a Belső-tó partján érdemes elindulni. Amikor már elhagynánk a tavat, akkor mindenképpen nézzünk legalább egyszer visszafelé, mert képeslap szintű fotókat készíthetünk a tóról, a mögötte magasodó Ófaluról és a Tihanyi Apátságról. A tó után szőlőskertek és az Őslevendulás között folytatódik az útvonal, majd az utolsó meredek szakasz után megérkezünk a tihanyi kilátóhoz.

Szőlőskertek között

A térképen megjelöltünk egy pontot, ahol lefordulva lerövidíthetjük pár száz méterrel a kilátóig vezető utat, de ha ezt választjuk, akkor kihagyjuk az Őslevendulást.

A tihanyi Őslevendulás
A tihanyi Őslevendulás

Összességében, ha az Apáti templomtól indulunk, akkor rövidebb, de meredekebb útvonalon érjük el a tihanyi kilátót, amely szinte végig erdei, árnyékos ösvényen halad. Ha a Belső-tótól indulunk, akkor kb. kétszer hosszabb utunk lesz, de nagyrészt lankás, széles földúton, ahol szinte semmi árnyékra nem számíthatunk.

A kétféle útvonal a kilátóhoz
A kétféle útvonal a kilátóhoz

Térkép az Őrtorony kilátóhoz

Az alábbi térképen láthatók a parkolók és a különböző túraútvonalak. A térkép egyes pontjaira vagy a bal felső sarokban található kis nyílra kattintva jönnek elő a megjelölt pontok elnevezései, magyarázatai. További gyönyörű helyek: Balatoni látnivalók a tó körül

Az Őrtorony kilátó méretei, felépítése

A kilátó a 216 méter magas Apáti-hegyen épült. Az Őrtorony kilátó magassága 16,5 méter. A legfelső szintre 60 lépcsőfok megmászásával tudunk feljutni. A 3 emeletes építmény szintjei felfelé haladva egyre nagyobb alapterületűek, emlékeztetve az egykori római őrtornyok felépítésére. A vasbeton pillérei helyi terméskővel vannak burkolva, az egyes szintek pedig fából készültek.

A hatalmas Őrtorony kilátó

Panoráma a tihanyi kilátóból

A kilátó mindegyik szintje tágas, ezért egy időben aránylag sok turista kényelmesen elfér rajta. Az egyes szintek teljesen körbejárhatók, így káprázatos panorámában lehet részünk mindegyik irányba. Közvetlenül mellette a Külső-tó és a Belső-tó, illetve Tihany Ófalu része látható.

Kicsit távolabb az északi parti települések közül Balatonfüred, Csopak, a másik irányba Aszófő és Örvényes látványa tárul elénk, de tiszta időben el lehet látni egészen Badacsonyig. A déli parti települések közül Zamárdi, Szántód és Balatonföldvár van a legközelebb, háttérben a Köröshegyi völgyhíd magasodik.

Panorámakép a kilátóból
Panorámakép a kilátóból
Külső-tó, Belső-tó és Tihany hármasa
Külső-tó, Belső-tó és Tihany hármasa
A déli part látképe a Balatonnal
A déli part látképe a Balatonnal
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le. Próbálja ki!

Booking.com