Főoldal Balaton Balatonkenesei Soós-hegyi kilátó

Balatonkenesei Soós-hegyi kilátó

98
Soós hegyi kilátó

A balatonkenesei kilátó a Magas-parton, a löszfal legmagasabb pontján áll. A hivatalos nevén Soós-hegyi kilátóról fantasztikus panoráma nyílik a Balatonra, ellátni innen egészen Tihanyig és Siófokig.

A hegy és a kilátó Soós Lajos kenesei költőről kapta a nevét, tiszteletére a hegyen 1927-ben egy vöröskőből faragott emlékoszlopot emeltek, melyen a Balatonhoz írt egyik legszebb versének részlete olvasható.

Soós Lajos emlékére állított szobor

Szép Balaton én csak hozzád vágyok
Ringasson el a Te habos ágyod.
Itt boruljon rám az örök éjjel,
Te takarj be bársonyos fövénnyel,
Te suttogd el hajnali szellőnek,
Alkonyattal vándorló felhőnek,
Csillagos ég hulló harmatának:
Mért szaggatta e szívet – a bánat.

Az oszlop közelében az ezredfordulón telefonátjátszó torony épült, ezt építették körbe és alakítottak ki belőle egy egyszintes kilátót, amelyre csigalépcsőn juthatunk fel.

A kilátó és a hegy remek kirándulóhely, pihenőpadok is ki vannak helyezve. Különlegessége, hogy az országban szinte csak itt található meg a fehér virágú, szigorúan védett tátorján, melynek hosszú gyökerét ínséges időkben megpörkölve fogyasztották, ezért tatárgyökér néven is ismert.

Kilátás a Soós-hegyi kilátóból

Kirándulás a balatonkenesei kilátó környékén

A balatonkenesei Kultúra Házától (Táncsics utca, a Tourinform irodája is itt található) induló Tátorján tanösvény vezet a Soós-hegyi kilátóhoz, mely az út során bemutatja a magaspart élővilágát, a tátorján mellett egyéb védett növényeit és a löszfal állatvilágát. Az útvonal jól ki van táblázva.

Útvonaljelző tábla a Soós-hegy felé

A kilátóhoz vezető kb. 2 km hosszú úton láthatunk nagyméretű, barlangszerű nyílásokat is. Összesen 9 ilyen tatárlik van a magasparton, mely nevét arról kapta, hogy a közhiedelem szerint ide, ezekbe a kézzel vájt üregekbe bújtak el a kenesei lakosok a tatárok majd a törökök elől. A később szegények által használt barlanglakásokat a tó magasabb vízállása miatt csónakon lehetett megközelíteni, később azonban a löszfal csúszása miatt életveszélyessé, és a vízszint szabályozás miatti alacsonyabb vízállás miatt megközelíthetetlenné váltak, így lakóikat a 19. században kitelepítették a tatárlikakból. A tatárlikak megközelítése nedves időben különösen veszélyes, de száraz időben is nagyon csúszós és meredek a nyílások előtti néhány méter.

Az egyik tatárlik

A tatárlik bejárata

A tanösvény és a hegy kb. 1-1,5 óra alatt bejárható. Parkolni a Kultúra Háza előtt, illetve a szemben lévő sportcsarnok előtt is lehet ingyenesen.

Érdemes ellátogatni a közeli Balatonakarattyai magaspartra, illetve felkeresni más balatoni látnivalókat is.


EUB utasbiztosítás
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com