Főoldal Horvátország nyaralás Porec látnivalói, amik felfedezésre várnak

Porec látnivalói, amik felfedezésre várnak

2315
Porec nevezetességei a távolból

Az egyik legfejlettebb turistaövezettel Porec rendelkezik az Isztriai-félszigeten. Az apró félszigetre épült történelmi óvárostól északra és délre 10-12 kilométer távolságban jobbnál jobb nyaralóhelyek várják az idelátogatókat. Azonban Porec látnivalói is rengeteg turistát csábítanak, minden évszakban szép számban keresik fel a várost a hazai és külföldi utazók. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, a nevezetességeket, a megközelítési, parkolási lehetőségeket és még sok minden mást. Az oldal alján pedig egy térképen fel is tüntettük a bemutatott helyeket, így sokkal könnyebb lesz felkészülni az utazásra.

Porec látnivalók

Az Isztria nyugati partján elhelyezkedő, több ezer éves város sok más horvát településhez hasonlóan a római korban indult fejlődésnek, a nevezetességek egy része is ebből az időszakból maradt fenn. A rómaiakat a bizánciak követték, majd a frankok, később a velenceiek következtek, és az Osztrák-Magyar Monarchia része is volt egy ideig a város. Az első világháború után Olaszországnak ítélték az Isztriai-félszigetet, a lakosság 15 százaléka ma is beszéli az olasz nyelvet. Nemcsak az óváros, hanem a környék is bővelkedik látnivalókban, amelyekből az alábbiakban bemutatunk néhányat.

Gospe od Andela, Szűzanya templom

A félsziget bejáratánál található Slobode, vagyis Szabadság téren helyezkedik el az 1746-ban épült székesegyház. Az egyhajós, barokk stílusban megépített templom hátulján 18 méter magas harangtorony emelkedik.

Gospe od Andela templom

Séta Porec óvárosi utcáin

A templomtól indul a Decumanus utca, amely már a római idők óta Porec főutcájának számít. A kővel lerakott hangulatos utcán mindig van élet. Több épület homlokzata is nagyon különleges, egyedi elemeket, díszítéseket tartalmaz, érdemes fel-fel nézegetni kirándulás közben. A színes épületek, éttermek, kávézók, üzletek sora egészen a félsziget másik végében található Marafor térig vezet. Igazán kellemes, mediterrán, óvárosi sétában lehet részünk, ráadásul az utca kialakításnak köszönhetően sok az árnyék is.

Séta az óvárosban

Várfalak, tornyok, bástyák

A több helyen még látható városfalak mellett néhány torony is nagyon jó állapotban maradt fenn. Közvetlenül a Decumanus utca elején, a bal oldalon magasodik az Ötszögletű torony, amelyet 1447-ben építettek gótikus stílusban. A bástya homlokzatát egy velencei oroszlán díszíti, a tetején jelenleg étterem működik. A város másik jellegzetes tornya a tengerparton látható Körtorony, amely szintén a 15. században épült. Miután megmásztuk a kőlépcső néhol elég magas fokait, a tetején egy kávé mellett pihenhetjük ki magunkat, és gyönyörködhetünk a tengerre és a városra nyíló kilátásban.

Az Ötszögletű torony

Parisi-Gonan palota

A főutcán haladva, az 5-ös szám alatt balra felpillantva a város talán legszebb gótikus homlokzatát pillanthajuk meg. Különlegessége a két, szépen díszített hármas ablak. Nevét az utolsó tulajdonosairól kapta. A házat 1474-ben építették, melyet bele is véstek a homlokzatba.

Parisi-Gonan palota gyönyörű ablakai

Sincic palota

A 9-es szám alatt egy kitűnő állapotban megőrzött barokk palota látható, amely jelenleg helytörténeti múzeumként, galériaként működik. A 18. században épült palota a Sincic család tulajdonában volt, jellegzetességei az elegáns erkélyei.

A bazilika előtti mozaik
A bazilika előtti mozaik

Euphrasius bazilika, Porec leghíresebb nevezetessége

A palota után forduljunk jobbra a keresztben futó utcán, és hamarosan Porec leghíresebb műemlékéhez, kiemelkedő látnivalójához érkezünk, amelyet már egy messziről látható mozaik is jelez. Az Euphrasius bazilika, amely egy jelenleg is nagyon szép állapotban megtekinthető korai keresztény templom, az UNESCO Világörökség részét képezi 1997 óta.

Az épület helyén korábban is templomok álltak, de a jelenlegi bazilikát Euphrasius püspök építtette a 6. században. Belül 18 darab szépen kidolgozott görög oszlop tagolja három hajóra a templomot, de leginkább a gyönyörű és részletgazdag mozaikjairól híres, amelyeket semmiképpen ne hagyjunk ki. A komplexum része még a később épült harangtorony és püspöki palota, valamint egy kisebb múzeum. A harangtorony tetejébe fel is lehet mászni, ahonnan egyedülálló panorámában gyönyörködhetünk, és átláthatjuk az óváros elrendezését.

A bazilika a leghíresebb látnivaló

Ferences kolostor

A bazilikától kis utcákon továbbhaladva az egykori ferences kolostorhoz juthatunk el, amely már majdnem a tengerparton fekszik. Vallási funkcióját már a napóleoni időkben elveszítette az épület, de szerepe továbbra is jelentős maradt a város életében. Egy ideig itt tartották a tartományi gyűléseket, ma pedig múzeum, galéria működik benne.

Romaneszk ház

A Decumanus utcára visszatérve egy összetéveszthetetlen házra lehetünk figyelmesek. A 13. században épült lakóház a korabeli isztriai falusi építészet példája. Boltíves kapuja felett fából készült erkély húzódik végig a falak mentén, amellyel valószínűleg a 18. században bővítették ki az épületet.

Neptun templom

A főutca végén a Marafor térre jutunk ki, ahol éttermek, kávézók találhatók, mögötte pedig a félsziget végén az 1. században épült Neptun templom maradványait találjuk, néhány oszlop és kőtömb maradt fenn.

Neptun templom maradványai

Városháza

Ha a tengerparton a kikötő mellett sétálunk vissza a félszigetről, akkor a velencei stílusban épült Városházához fogunk eljutni. Az épület nagyon szépen kivitelezett, de egyébként nem olyan régi, 1910-ben épült.

A Városháza karakteres épülete

Akvárium

Az óvárosban van egy akvárium, ahol tengeri élőlényeket lehet megfigyelni. A hely nem túl nagy, leginkább azoknak lehet érdemes bemenni, akik még most ismerkednek ezekkel a fajokkal.

A poreci naplemente káprázatos

Porec környéki látnivalók

A városhoz közel többféle kirándulási és szórakozási lehetőség, nevezetesség várja a nyaralókat, ezek közül mutatunk be néhányat, amelyek az egész család számára érdekesek lehetnek.

Baredine cseppkőbarlang

Mindössze 15 perc autóútra Porec óvárosi látnivalóitól található a Baredine cseppkőbarlang, amely többszörösen is remek választás lehet, ugyanis a látvány mellett a 13-14 fokos hőmérséklet is kellemes meglepetés lesz a nyaralók számára. A barlangtúra során 60 méteres mélységig ereszkednek a látogatók és öt csarnokon haladnak keresztül, ahol különleges alakú cseppköveket figyelhetnek meg. Számos alakzatnak nevet is adtak, van például Pisai ferde torony és Fáklyvivő hóember is. A túra idegenvezetővel zajlik, nagyjából 45 perces és sok lépcsőre kell készülni. A feltárt barlangrendszernek egyébként csak egy része látogatható, a legmélyebb pontja 132 méter mélyen van.

A környék nevezetessége a Baredine barlang

Traktor Story

Közvetlenül a Baredine cseppkőbarlang mellett található Nova Vas faluban a Traktor Story nevet viselő múzeum. Kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás lesz az itt töltött idő, ugyanis a 2010-ben megnyílt kiállítás keretében 50 darab muzeális traktor és egyéb mezőgazdasági gép tekinthető meg. A járművek mellett régi dokumentumok és fényképek is segítenek feleleveníteni az elmúlt évtizedek emlékeit. A kiállítás egyik ékköve egy régi Fordson 1923-ból. Ez az első traktor típus, melyet Henry Ford gyára előállított, és az első traktor, amelyet a környéken használtak.

A gépeken kívül egy másik kiállítás keretében a helyi kultúra fejlődését mutatják be a kenyéren, az olívaolajon és a boron keresztül. A látogatás végén helyi kézműves termékekből lehet vásárolni a múzeum boltjában. A cseppkőbarlang és a múzeum felfedezésére érdemes rászánni egy egész napot, akár piknikezni is lehet az erre kialakított helyeken.

Aquacolors vízipark

Szintén néhány kilométerre fekszik az óvárostól Porec hatalmas csúszdaparkja. A víziparkban a gyerekek és a felnőttek is jól érezhetik magukat, számos csúszdát és néhány nagyobb medencét is kipróbálhatnak, de van többek között vízi és szárazföldi játszótér is. Csúcsidőben a hely elég zsúfolt, előfordulhat, hogy 35-45 percet is várni kell egy csúszásra a legnépszerűbb csúszdáknál.

Glavani Park

Ha szeretnénk beiktatni egy napozás nélküli napot, akkor érdemes lehet a kb. 60 percre fekvő Glavani parkot felkeresni. Az erdős, árnyékos, dimbes-dombos részen elhelyezkedő kalandparkban, a hazaiakhoz hasonlóan számos akadálypályán próbálhatjuk ki magunkat, de van katapult, mászófal, trükkös hinta és sok minden más is.

Kirándulás más városokba

A környéken több érdekes város is található, de Szlovénia közelsége miatt akár az ottani üdülőhelyeket is meglátogathatjuk. A horvát városok közül Vrsar és Rovinj felkeresése mindenképpen javasolt, de a kicsit messzebb lévő Pula is lenyűgöző látnivalókkal rendelkezik.

A legnépszerűbb pulai építmény, az amfiteátrum belülről

Fürdési lehetőségek Porec környékén

Az óvárosban több horvát településhez hasonlóan nincsenek kialakítva strandok, de a környéken jobbnál jobbakat találhatunk a gyönyörű üdülőfalvak valamelyikében. A városhoz közeliekből napozás közben még Porec látnivalóit is megcsodálhatjuk. A fürdőzéshez úszócipőt célszerű mindig bepakolni, mert a legtöbb helyen sziklás, kavicsos a part, és tengeri sünökkel is találkozhatunk. A strandok kavicsosak, sziklásak, de vannak lebetonozott, térkövezett részek is. Több is rendelkezik a kék zászlós minősítéssel, ami a kiváló vízminőséget és szolgáltatásokat jelzi. Többféle vízisport kipróbálására is van lehetőség. Az egyes strandokról, elhelyezkedésükről, parkolási lehetőségekről bővebb információkat a következő cikkünkben írtunk: Porec strandjai részletesen

Strand Porec környékén

Hajókirándulás Porecből indulva

Kisebb hajókirándulást a várossal szemben lévő Sveti Nikola szigetre lehet tenni. Az óvárosi kikötőből 10 perc alatt lehet a szigetre érni, ahol sétálni, napozni, fürödni is lehet. Népszerűek még a környékre kiránduló delfinnéző túrák is.

Egész napos hajókirándulásra is lehet indulni Porecből. Az egyik út például kb. két órára megáll Rovinjban, ahol megtekinthető az óváros. Majd visszafelé indulva a hajó beúszik a Lim fjordba, és megáll a kalóz barlangnál, ahol fürdeni lehet a barlang megtekintése mellett. Az ebédet a hajón szolgálják fel, majd visszaindul Porec kikötőjébe. A hajókirándulás ára felnőtteknek 36 euró, gyerekeknek 14 éves korig 18 euró, 6 éves kor alatt pedig 3 euró.

Porec kikötője

Szállások Porec üdülőövezetében

A város és közvetlen környéke a kiépült, magas szintű szolgáltatásokat nyújtó üdülőövezeteknek köszönhetően nagyon népszerű a magyar nyaralók körében is. Porecben és a néhány kilométeres környékén hatalmas szálláskínálatból választhatnak a turisták. Az olcsóbb apartmanoktól kezdve a legmagasabb szintű szolgáltatásokat nyújtó szállodákig mindenféle szállásból válogathatunk. A sok választási szempont közül érdemes figyelni az elhelyezkedésre, strandhoz közeli legyen-e, gyerekbarát legyen-e, esetleg közel az óvároshoz. A parkolási lehetőség is kiemelt szempont lehet. Vannak ugyanis szállások, ahol a parkolásnak külön díja van, amiben jelentős különbségek is lehetnek.

Apartmanok

A kínálatban különböző elhelyezkedésű és minőségű apartmanokból válogathatunk. Annak ellenére, hogy a kínálat viszonylag nagy, ha a nyári csúcs hónapjaiban szeretnénk a környékre utazni, akkor érdemes már hónapokkal korábban lefoglalni az ideálisnak tűnő szállást, mert a legjobb apartmanok még nyár előtt elkelnek. Az egy főre számított árak éjszakánként 6-8 ezer forinttól kezdődnek, de a jó elhelyezkedésű, modern felszereltségű apartmanok ára ennél jóval magasabb. Az igényeinknek leginkább megfelelő szállás megtalálásában jól jöhet egy szálláskereső honlap, ahol számos szűrési lehetőség segítségével gyorsan és kényelmesen találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb, legjobb és legolcsóbb szállást. Keresek egy jó apartmant Porec környékén!

Porec apartmanok

Szállodák

Az alábbiakban bemutatunk több szállodát részletesebben is, amelyeket ár/érték arányuk, elhelyezkedésük, szolgáltatásaik stb. alapján érdemes megnézni. Mindegyik bemutatott szálloda ingyenes wifi kapcsolattal, légkondicionálóval rendelkezik. A teljes szállodai kínálat ennél természetesen jóval nagyobb, és az igények is eltérőek lehetnek, ezért a környék összes szállodájának listája ide kattintva tekinthető meg.

3 csillagos

  • Hotel Porec: Nagyon jó elhelyezkedésű szálloda, a tengerparton fekszik néhány száz méterre az óvárostól és a városi strandtól. A szobák szépen berendezettek, erkéllyel is rendelkeznek, amelyekből részben a tengerre lehet rálátni, medencéje, fitneszterme azonban nincs. A szállodában egy bár is a vendégek rendelkezésére áll. Az ár tartalmazza a svédasztalos reggelit, de igényelhető félpanzió is a szálloda éttermében. A parkolás nem ingyenes.
  • Hotel Plavi: A Zelena Laguna üdülőrészen, Porectől 5 km-re délre található közvetlenül a tengerparton. Saját, kék zászlós minősítésű stranddal, kültéri medencével, napozóterasszal is rendelkezik a szálloda. A szobák egy részéhez tartozik tengerre néző kilátással rendelkező erkély is. Sportolni, teniszezni, ping-pongozni, minigolfozni is lehet többek között. Az ár tartalmazza a reggelit és a vacsorát is. A parkolás ugyan nem ingyenes, de nagyon olcsó.
  • Hotel Materada: Porectől 5 km-re északra található közvetlenül a tengerparton, rálátással az óvárosra. Ez a szálloda is rendelkezik saját stranddal, egy kisebb gyermekmedencével és egy nagyobb kültéri medencével, napozóterasszal, hatalmas, füves parkkal. Az erkélyes szobák egy részéből csodálatos panoráma nyílik a tengerre. Többféle sportot is ki lehet próbálni a szárazföldön és a tengeren egyaránt. A gyerekeknek külön programokat is szerveznek, ezért kisgyermekes családoknak is jó választás lehet. Az árban benne van a svédasztalos reggeli és vacsora is. A parkolás nem ingyenes, de nagyon olcsó.

4 csillagos

  • Hotel Molindro: A Zelena Laguna üdülőrészen fekvő szálloda 5 perc sétára van a strandtól. Két nagy édesvizű medence, napozóterasz, wellnessközpont, fitneszrészleg és kültéri sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak. A gyerekeknek programokat szerveznek helyben, és van gyerekmedence, játszótér is. A modern, erkélyes szobák egy része a tengerre néz, a többi a parkra. A szobák reggelivel és vacsorával foglalhatók. A parkolás nem ingyenes.
  • Hotel Valamar Diamant: A szálloda Porectől kb. 25 perc sétára, a strandtól 5 perc sétára található. Beltéri és kültéri medencével, gyerekmedencével egyaránt rendelkezik. Az erkélyes szobák berendezése modern, a szobák a tengerre, vagy az erdőre néznek. Wellness- és fitneszrészlege kiemelkedő, saját sportcsarnokkal is rendelkezik. Az árak félpanziós ellátást tartalmaznak. A parkolás nem ingyenes.
  • Hotel Parentium: Nagyon gyönyörű helyen, Porectől 5 km-re, egy félsziget csúcsán helyezkedik el a szálloda. Közvetlenül a tengerparton fekszik, szépen rendben tartott parkkal, saját stranddal, fedett és tengerre néző kültéri medencékkel rendelkezik. Három étterem és két bár is található a területén. A szobák tágasak, elegánsak, hangulatosak. Egyes szobák erkélyéről fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk. Wellnessrészleg, fitneszterem is található benne és sok-sok sportolási lehetőség. Reggelivel és vacsorával is foglalható. A parkolás nem ingyenes, de nagyon olcsó.

Porec szállodák

Porec megközelítése

Budapestről 6-8 óra alatt lehet az egyik legjobb horvát üdülőhelyre jutni, ha a leggyorsabb útvonalat választjuk. A megközelítőleg 600 km-es út szinte végig autópályán halad, egyedül a Fiumétől/Rijekától Porecig tartó szakasz autóút, ezen a kb. 1,5 órás szakaszon lassabban lehet haladni, mint az autópályán. Az útdíj összege a magyarországi autópálya matrica díjából, és a horvátországi autópályadíjakból, fizetős utakból (fizetős kapuk) tevődik össze, ami átszámítva oda-vissza összesen kb. 19.000 forint.

Fontos: az Isztriai-félszigeten belül a Magyarországon bérelhető ENC készülékek, amelyekkel a fizetős kapuknál gyorsabban és külön fizetés nélkül tudunk átkelni, nem használhatók. Ezen a részen külön kell fizetni az autópálya használatáért. A részletekről mindenképpen tájékozódjunk a készüléket bérbeadó cégtől.

A másik és egyben olcsóbb lehetőség, hogy Szlovénián keresztül utazunk. Magyarország után a szlovén A5-ös, majd Maribortól az A1-es autópályán lehet haladni Koperig. Innen a horvát határig vezető kb. 20 km-es utat autóúton tudjuk megtenni. Horvátországba átlépve az A9-es autópályán tudunk autózni, amelyről a Visnjan kijáratnál kell letérni Porec felé. A menetidő ebben az esetben is 6-8 óra. Az útdíj összege ezen az útvonalon kiegészül a 7 napos szlovén matrica árával a magyar és a horvát díjak mellett. A teljes összeg oda-vissza összesen kb. 11.000 forint, azaz jelentős összeget lehet ezen az útvonalon megspórolni.

Porec busszal egy bécsi vagy egy ljubljanai átszállással érhető el. A menetidő 12-14 óra budapesti indulással számolva. A buszpályaudvartól az óváros, a kikötő mindössze 100 méterre található. Sok szállás is található rövid sétatávolságon belül. A lenti térképen megjelöltük a buszállomás helyét. Megnézem a nemzetközi járatokat!

Kilátás a poreci bazilikából

Parkolás Porec belvárosában

Az óvároshoz közel két hatalmas parkoló van kialakítva, ezekben nagy eséllyel találunk szabad helyet, de számos kisebb parkoló is található a városban. A fő parkoló és a Porec parkoló is 200-300 méterre fekszik az óvárosi látnivalóktól. A fő parkoló lebetonozott, felfestett, egyes részein a napfénytől védett, fedett parkolóhelyek is vannak. A Porec parkoló is jól kialakított, de itt nincsenek fedett helyek.

A nyári időszakban azért itt is javasolt a délelőtti órákban érkezni, hogy biztosan találjunk szabad helyet. A parkoláshoz legyen nálunk készpénz a biztonság kedvéért, a kártyás fizetés még nem mindenhol működik.

Vásárlási lehetőségek

A nagyobb boltláncok közül az óvároshoz közel a Konzum és a Spar, a város szélén pedig a Lidl és az ahhoz hasonló Kaufland boltjaiban tudunk bevásárolni (a térképen is jelöltünk néhányat), de természetesen kisebb boltok is vannak a városban és az üdülőövezetben. Van két nagyobb bevásárlóközpont is, a belvárosban a Riva Mall, a város szélén pedig a nagyobb Trgovacki centar Galerija.

A fentebb bemutatott nevezetességek, strandok, parkolók, boltok helyei lettek bejelölve az alábbi Porec térképen. A térkép bal felső sarkában lévő pici nyílra kattintva jönnek elő az egyes helyek elnevezései, illetve a részletek, de a helyeket jelölő ikonokra kattintva is előjönnek a részletek.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spóroljon több ezer forintot utazásai alatt Revolut kártyával! Ráadásul, ha most regisztrál, akkor 5.000 forintot kap ajándékba. Részletek->>

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Szállást keres? Partnerünk kínálatában világszerte több ezer szállás között lehet válogatni, és több szempont szerint lehet szűrni, így biztos, hogy végül a számunkra legjobb szállást a legjobb áron foglalhatjuk le.Próbálja ki!

Booking.com